A lap szakértőkre hivatkozva azt írja, hogy több tízezer fogyasztót – például kisvállalkozásokat és önkormányzatokat – érinthet a dolog, ők azok a méretük miatt már az egyetemes szolgáltatási tarifára nem jogosult áramfogyasztók, melyek kisfeszültségűnek minősülő mérője csupán néhány méterre van a középfeszültséget kisfeszültséggé alakító transzformátortól, és pusztán emiatt jogosultak lennének a kisfeszültségűnél alacsonyabb tarifára.

A Népszabadság meg nem nevezett forrásai szerint a szolgáltatók dolga lenne beazonosítani ezeket a fogyasztókat, egy 2008 elejétől élő szabály szerint, de ők nem sietnek ezzel. Pedig a fogyasztónak visszamenőleg is visszajár a különbözet, a korabeli, 2008-as szabályok értelmében az áramszolgáltató köteles 2008. január 1-jéig, de legfeljebb két évig visszamenőleg megtéríteni a túlfizetést az érintett fogyasztó számára. Úgy becsülik, hogy kilencmilliárd forint pluszpénz vándorolt így a szolgáltatókhoz az évek során.

A lapnak az Elmű-Émász szóvivője, Boross Norbert azt mondta, hogy tarifaátállás nem mindig jelent kedvezőbb díjtételt az érintett fogyasztó számára, és a fogyasztók beazonosítása a szabályok pontatlansága miatt halad lassan.